dilluns, 20 de febrer del 2012

CONTINUEM CREIXENT!

Des d'aquest curs, a la zona del Bages Sud hem continuat creixent com a centres implicats en la formació de lectors i lectores a través de les biblioteques escolars.
Fins el curs passat, l'INS Castellet, l'Escola Sant Miquel, l'Escola Jaume Balmes i l'Escola Pompeu fabra ja eren centres PuntEdu. Enguany, s'hi han afegit l'Escola Puigsoler i l'Escola Sant Pere, i dos dels centres abans esmentats (l'INS Castellet i l'Escola Pompeu Fabra) han passat a ser Centres de referència del Pla d'Impuls a la Lectura.
El Departament d'Ensenyament participa en el Pla Nacional de Lectura establint com a objectiu estratégic la millora de l'èxit escolar de tots els alumnes. I ho fa potenciant la lectura sistemàtica en totes les àrees i matèries del currículum al llarg de tota l'educació bàsica per augmentar la competència comunicativa lingüística i el desenvolupament de l'hàbit lector dels infants i joves, tenint present que la competència lectora és a la base de molts dels aprenentatges, i un requisit per participar amb èxit en bona part dels àmbits de la vida adulta.
I és dins d'aquest Pla (ILEC, Impuls de la LECtura) que aquests dos centres han estat escollits com a centres de referència de la zona. La seva tasca consistirà en compartir una pràctica de lectura reeixida de l'escola, ben estructurada i amb fonament teòric, amb les escoles prioritzades, que són centres que aplicaran estratègies per a la millora de la competència lectora i la incentivació de la lectura.
A més, l'Escola Sant Miquel ha passat a ser centre BdPuntEdu (Biblioteca documentada PuntEdu).
BdPuntEdu és el programa experimental en biblioteca escolar impulsat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i gestionat pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. Va iniciar-se el curs 2010/2011, amb la participació d'un total de 54 escoles, escollides en la convocatòria de 2009.
Aquest projecte parteix d'una primera anàlisi de situació del projecte de biblioteca escolar. Per això, a l'Escola Sant Miquel han rebut la visita d'una professional bibliotecària col·legiada, qui ha observat el treball desenvolupat a l'escola (pel que fa als treballs de biblioteca escolar), i hi ha proposat un pla de treball específic per al centre (compra de fons, mobiliari, serveis de formació...). 
El pla de treball ha estat acceptat per l'Escola, i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya ha seleccionat un professional que s'encarregarà de fer-lo realitat a l'escola, durant el temps acordat.
Aquest programa es desenvoluparà de manera coordinada amb la intervenció d'un equip professional especialitzat en biblioteca escolar, i es farà un seguiment individualitzat. Es fa èmfasi específicament en tres línies de treball: dinamització dels serveis i recursos, gust per llegir i competència informacional.

Pensem, com a grup de treball del Pla Lector, que pagava la pena fer aquesta menció, i engrescar tots els centres a continuar treballant per i amb la lectura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No t'oblidis de signar la teva aportació si vols que es publiqui. Posa-hi el teu nom, curs i escola.